Wiosenna maseczka

Po długiej zimie nasz cera jest szara i przesuszona, a pod oczami wyraźnie zmarszczki i sińce. Suche powietrze, zbyt mało witamin i świeżego powietrza pozostawiły ślad na twarzy. Wiosna to czas, by odżywić naszą cerę i nadać jej zdrowy i piękny wygląd. Jak to zrobić? Jest wiele sposobów. Kremy i maseczki pomagają nam osiągnąć zamierzony cel. Za nim po nie sięgniemy, wykonajmy jednak peeling, który oczyści skórę. Krem wybierzemy taki, który będzie bogaty w witaminy i składniki odżywcze, by zregenerowały one cerę.
Doskonałe efekty przynoszą także  maseczki. Te ze świeżych owoców i warzyw można wykonać samemu w domowych warunkach. Kwasy owocowe i witaminy szybko poprawią wygląd skóry. Przed zastosowaniem naturalnych składników upewnijmy się jednak, czy nie jesteśmy na nie uczuleni.

Oto kilka propozycji:

Maseczka z jabłek – działa odżywczo i regenerująco
Zetrzeć na tarce jedno jabłko i dodać do niego jedną łyżkę twarożku i kilka kropel oliwy. Maseczkę nakładamy na twarz, a po 20 minutach zmywamy wodą.

Maseczka z truskawek – ujędrnia, wygładza i wybiela skórę
Kilka dokładnie umytych truskawek rozcieramy z łyżką oleju sojowego i nakładamy na twarz. Po 20 minutach zmywamy maseczkę letnią wodą.

Maseczka z pomidora – do skóry trądzikowej, matującej
Łyżkę płatków owsianych zalewamy łyżką gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Pomidora obranego ze skórki rozgniatamy i mieszamy z płatkami owsianymi. Maseczkę nakładamy na twarz, a po 20-30 minutach zmywamy chłodną wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *