Jakich produktów spożywczych należy unikać?

W dzisiejszym świecie popularne jest stwierdzenie: „Lepiej zapobiegać niż leczyć”. Owo zapobieganie wiąże się z unikaniem używek, ćwiczeniami fizycznymi i przede wszystkim zdrowym odżywianiem. To ostatnie jest szczególnie ważne. Sporo lekarzy twierdzi, że dla zachowania zdrowia najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana dieta (60 %), a dopiero później trening (30 %) i różnorakie suplementy (10 %). Jednak znalezienie zdrowej żywności w świecie pełnym konserwantów i ulepszaczy jest naprawdę trudne.

Czego jednak powinno się za wszelką cenę unikać?

Po pierwsze należy wystrzegać się wszystkich produktów, które zawierają ogromne ilości cukrów prostych. Owe cukry, są w łatwy sposób przerabiane przez nasz organizm na tłuszcze, które mogą powodować różne schorzenia jak nadciśnienie. Trzeba zatem stronić od wszelakich batoników, słodkich czekolad i przede wszystkim gazowanych napojów słodzonych, a nawet niektórych soków.
Drugą grupą produktów, której powinniśmy się wystrzegać, są wszelkiego rodzaju pasztety, parówki czy serdelki. Generalnie im bardziej dany produkt jest przetworzony, tym bardziej jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Dieta składająca się w głównej mierze ze wspomnianych parówek, które zawierają normalnego mięsa, tylko w większości przemielone resztki z różnymi dodatkami, konserwantami i wzmacniaczami smaku i zapachu, jest destrukcyjna dla zdrowia. Oczywiście spożycie kilku takich kiełbasek, czy pasztetu raz na dwa, trzy miesiące nie odbije się w sposób negatywny na naszym zdrowiu, ale już jedzenie takich produktów kilka razy w tygodniu, lub codziennie, może być bardzo niebezpieczne.
Powinno się także unikać produktów zbyt bogatych w tłuszcze nasycone. Co prawda znaczna większość tłuszczów w organizmie pochodzi z przetworzonych odpowiednio węglowodanów, jednak dieta zbyt bogata w tłuszcze nasycone (tzw. zwierzęce), również nie sprzyja zdrowiu. Zatem wszelkie boczki należy odłożyć na bok, na rzecz np. chudej szynki. Podobnie należy starać się ograniczyć spożycie żółtego sera, nie mówiąc już o słoninie czy smalcu, które z powodzeniem można zastąpić oliwą czy olejem roślinnym przykładowo słonecznikowym znacznie zdrowszym dla człowieka. Bardzo dobry wpływ mają także tłuszcze nienasycone, których niezwykle bogatym źródłem są różnego rodzaju ryby.
Zatem zdrowe odżywianie należy zacząć od unikania najbardziej szkodliwych produktów, tak popularnych w diecie każdego z nas. Są to przede wszystkim produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych, produkty wielokrotnie przetworzone i wreszcie produkty o bardzo wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Unikając ich stajemy się zdrowsi. Jak mówi angielski przysłowie: „An apple a day keeps a doctor away” (jabłko każdego dnia trzyma doktora z daleka).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *