Witaminy

Witamina A

Witamina A odgrywa istotną rolę w organizmie.
Wpływa na:

– prawidłowy wzrost kości,
– produkcję hormonów,
– odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka,
– utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci,
– ochronę przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz).

Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i nazywane „kurzą ślepotą” lub „ślepota zmierzchowa”
Najwięcej witaminy A zawiera: marchew, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, groszek zielony, morele. Bogatym źródłem tej witaminy jest wątroba, ryby morskie, tran, oleje roślinne, masło, jaja.

Witaminy A

Witamina B1, wpływa na:

– przemiany metaboliczne glukozy we krwi w związki wysokoenergetyczne,
– funkcjonowanie włókien układu nerwowego, serca i mięśni,
– produkcje czerwonych krwinek.

niedobór tej witaminy prowadzi do:

– zaburzeń czynności centralnego układu nerwowego (osłabienie, zaburzenia pamięci, depresja, oczopląs),
– zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego

Witamina B, występuje w produktach zbożowych grubego przemiału, roślinach strączkowych, drożdżach, orzechach, słoneczniku, wątrobie, rybach i mięsie.

vitamina-b

Witamina E wpływa na:

– zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania – jest antyoksydantem,
– ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.

Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuję zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306

Witamina D wpływa na:

– przemianę wapnia i fosforanów,
– właściwą mineralizację kości.
Ma również działanie immunomodulujące i pośrednio przeciwbakteryjnie.
Skutki jej niedoboru grożą: krzywicą u dzieci i młodzieży, osteoporozą u dorosłych, zwyrodnieniami układu kostnego, osłabieniem organizmu i zmniejszeniem odporności.
Najwięcej witaminy D zawierają: ryby morskie, tran, wątroba, żółtko jaj, masło, sery żółte.
W celu zapobieżenia ewentualnym niedoborom tej witaminy, w krajach europejskich wprowadzono obligatoryjne wzbogacenie margaryny i płatków śniadaniowych w witaminę D.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *