Apetyt na nowalijki

Nowalijki to pierwsze młode wiosenne warzywa. W koszu z nowalijkami znajdą się: sałata, rzodkiewka, cebula dymka, młoda włoszczyzna, bób, kalarepa, młode buraczki (botwinka), szpinak. Wszystkie te warzywa są źródłem witamin oraz minerałów i doskonale uzupełniają codzienną dietę. Czy jednak na pewno są bardzo zdrowe?
Mimo że pięknie wyglądają i wydawałoby się, że doskonale smakują, to zawierają wiele środków chemicznych. Dzieje się tak dlatego, że zazwyczaj pogoda nie sprzyja uprawie roślin na świeżym powietrzu i zdecydowanie najczęściej wzrastają one w szklarniach, a co się z tym wiąże, poddawane są sztucznym zabiegom hodowlanym i pielęgnacyjnym. Aby uchronić je przed zagrożeniem ze strony chorób i szkodników, niekiedy w nadmiernej ilości stosuje się środki chemiczne, które pozbawiają je wartości odżywczych i są szkodliwe dla zdrowia ludzi. Bezpieczniej jest więc kupować nowalijki z upraw ekologicznych, gdzie nie używa się sztucznych nawozów.

Niektóre nowalijki, jak np. rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki czy koperek, nie wymagają szczególnych warunków uprawy i można je wyhodować w domu, w doniczkach na parapecie. Pamiętajmy, by miejsce było nasłonecznione i by rośliny codziennie podlewać.
Już po tygodniu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.
Kupując pierwsze warzywa, warto im się uważnie przyjrzeć. Jeśli są zbyt duże, to istnieje prawdopodobieństwo, że do ich uprawy użyto zbyt dużo nawozów chemicznych. Powinny być świeże, mieć jędrne owoce zdrowe liście, bez śladów pleśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *