Czosnek i cebula – lecznicze właściwości

Czosnek i cebula należą do warzyw o bardzo intensywnym i specyficznym zapachu i smaku. Właściwości lecznicze tych warzyw są nieocenione. Warto,  aby znalazły się w naszej kuchni, bo stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych. Przy tym cebula mimo przetwarzania niewiele traci ze swoich właściwości.
Cebula i czosnek działają bakteriobójczo, a olejki eteryczne czosnku skutecznie chronią przed przeziębieniem, bólem gardła i infekcjami układu oddechowego.

Lecznicze działanie czosnku:

  •  jest efektywny w walce z wirusami, bakteriami,  grzybami
  • odbudowuje florę bakteryjną w jelitach zniszczoną działaniem antybiotyków
  • obniża ilość cukru we krwi
  • przeciwdziała zakrzepom krwi w żyłach
  • pomaga usunąć z organizmu toksyny
  • obniża poziom cholesterolu

Wąchanie obranej cebuli lub też czosnku przynosi  efekty  w walce z katarem – pomaga udrożnić zapchany nos, a spożywanie cebuli duszonej w wodzie przeciwdziała grzybicy układu pokarmowego.

Lecznicze działanie cebuli:

  •  wzmacnia odporność organizmu na choroby
  •  obniża ciśnienie krwi
  • działa wykrztuśnie
  •  ułatwia trawienie
  •  działa dezynfekująco
  • uśmierza ból po ukąszeniach przez owady
  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
  • ugotowana, stosowana w okładach działa przeciwzapalnie

Jej spożywanie podobno zapewnia długowieczność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *