Moc truskawek

 

Truskawka to owoc kuszący widokiem, zapachem i smakiem. Oprócz tych walorów ma w sobie bogactwo witamin ( C, A, B1, B2, PP) i składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez), które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ułatwiają przemianę materii wspomagają odchudzanie, chronią przed anemią, odmładzają skórę, wzmacniają kości i zęby, są pomocne w leczeniu chorób nerek, mają działanie bakteriobójcze.
Mimo licznych zalet truskawki należą do owoców uczulających i mogą spowodować zaczerwienienia skóry bądź wysypkę. Alergicy powinni zachować ostrożność.
Ponadto truskawka to afrodyzjak, pobudzający zapachem i smakiem. Jest powszechnie wykorzystywana jako składnik wypieków lub jako dekoracja do ciast, deserów, lodów, koktajli.

koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

Składniki:  szklanka truskawek, 0,5 l mleka, cukier do smaku.

Przygotowanie:  truskawki umyć,obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko przelać do głębokiego naczynia, wsypać do niego truskawki i całość zmiksować. Cukier dodać do smaku, gdy uznamy, że koktajl nie jest wystarczająco słodki. Ilość truskawek i mleka możemy dowolnie zmniejszać lub zwiększać, w zależności od tego, czy chcemy, by koktajl był bardziej owocowy czy mleczny.

Deser truskawkowy

Składniki:  1 jogurt naturalny, 10 truskawek, 3 łyżeczki musli.

Przygotowanie:  Umyte i obrane z szypułek truskawki pokroić na kawałki, a następnie wymieszać z jogurtem. Przełożyć masę do pucharków i posypać musli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *