Otręby na zdrowie

Otręby to naturalny produkt roślinny powstały z przemiału ziarna zbóż pszenicy (pszenne), owsa (owsiane) lub żyta (żytnie) na mąkę. Stanowi je przeważnie zewnętrzna część ziarna. Są one bogatym źródłem błonnika, zawierają witaminy z grupy A, E i B, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk oraz magnez. Otręby nie powodują tycia, a regulują pracę układu pokarmowego. Otręby pomagają dodatkowo w zapobieganiu chorobom przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka0 oraz przy chronicznych zaparciach.

Otręby owsiane wygładzają wewnętrzne ścianki tętnic, uwalniając je od złogów miażdżycowych. Są skuteczne w walce z cholesterolem. Regulują przemianę materii. Polecane są dla osób z nadwagą, które zdecydowały się na dietę odchudzającą.

Otręby pszenne wchłaniają z organizmu substancje szkodliwe i wspomagają ich wydalanie. Leczą śluzówkę jelita grubego i zapobiegają chorobom nowotworowym tego jelita. Dzięki wspomnianym zaletom otręby są propagowane jako pozycja zdrowej diety. Stanowią uzupełnienie do pieczywa, płatków, musli. Można je dorzucać do mleka, jogurtów, kefirów, twarożków, serków, sałatek oraz ciast. Służą także do zagęszczania sosów oraz jako domieszka do zup. Mogą być używane jako panierka do mięs i ryb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *